Google is eindelijk begonnen met de onthulling van zijn algoritme update, tot ongenoegen van veel website-eigenaren.
Helaas hebben we hierin geen keuze. In plaats daarvan moeten we gewoon aan boord springen en ervoor zorgen dat onze websites in topconditie zijn, zodat de zoekmachinegigant geen reden kan vinden om ons te straffen of ons in de ranglijst te laten vallen.
Dit zijn de 5 websitestatistieken waarvan wij van Klazinamedia denken dat je je op moet concentreren:
1. Paginasnelheid
Dit verwijst naar de gemiddelde tijd die nodig is om een pagina te laden wanneer een klant op uw website klikt. Je zou misschien niet denken dat paginasnelheid een groot probleem is, maar je zult verbaasd zijn over de drop-off rate op pagina’s die traag zijn.
Als je jouw website op dezelfde manier zou kunnen laden als Usain Bolt die in 2012 de 100 meter liep, zou dat de ultieme droom zijn. Helaas is het een moeilijke taak om de laadsnelheid van uw pagina zo snel te krijgen, zelfs voor de meest ervaren ontwikkelaars en website-eigenaren die er zijn.
Dus hoe beheer je de paginasnelheid? Er zijn een paar manieren om de snelheid te verhogen zodat deze voldoet aan de nu (zeer) hoge eisen van Google:
- Comprimeer al uw afbeeldingen voordat u ze in uw CMS laadt
- Verwijder alle ongebruikte add-ons en extensies die elke keer op uw website moeten worden geladen
- Verwijder overtollige code die op de achtergrond niets voor uw website doet
- Gebruik Google’s Page Insights om te zien waar verbetering mogelijk is als het gaat om Core Web Vitals
2. Conversieratio
Als een bredere term, meet dit klanten die fysiek de actie ondernemen die je van hen wilt. Als je bijvoorbeeld een dienst verkoopt, kun je het aantal aankopen meten in verhouding brengen tot het aantal bezoekers op de pagina. Dit is hetzelfde voor bedrijven die een abonnementsservice hebben waar ze het aantal nieuwe aanmeldingen kunnen meten.
Het is belangrijk om deze statistiek altijd te controleren wanneer er een wijziging is aangebracht of een marketingactie is uitgegaan om te zien welke impact deze heeft gehad op conversies. Dit kan ook een indicatie zijn van een slecht presterende website waar nog wat aan gedaan moet worden.
3. Bouncepercentage
Het beruchte bouncepercentage. We zouden allemaal graag zeggen dat we een bouncepercentage van 0% hebben, maar helaas zijn dit dingen waar dromen van gemaakt zijn.
Het bouncepercentage moet worden gecontroleerd met andere statistieken om te helpen bepalen hoe klanten omgaan met jouw website. Als het bouncepercentage erg hoog is (meer dan 70%), dan is er een echt probleem dat moet worden opgelost. Dit bounceniveau zou onvermijdelijk een impact hebben op bijna alles, inclusief uw conversieratio.
Manieren om uw bouncepercentage te verlagen:
- Verwijder alle opdringerige instant pop-ups die ervoor zorgen dat bezoekers direct van uw website wegklikken
- Houd alle relevante en “sappige” inhoud boven de vouw
- Zorg ervoor dat uw website volledig is geoptimaliseerd voor mobiel (dit is vooral belangrijk voor de update van het Google-algoritme, omdat deze gericht was op het “mobile-first”-initiatief)
- Zorg ervoor dat je website snel genoeg laadt voor je bezoekers
4. Foutpercentage
Een foutenpercentage is dus iets technischer dan de vorige statistieken op deze lijst, maar toch een zeer belangrijke om te controleren. Eventuele fouten op uw website hebben invloed op hoe Google u rangschikt, aangezien de gebruikerservaring sterk wordt beïnvloed door fouten op de pagina.
In een notendop, dit meet het verzoekprobleem op basis van het totale aantal verzoeken dat uw website ontvangt. Het is erg moeilijk om fouten te voorkomen, maar het beste is om een monitoringtool voor eindgebruikers te gebruiken die u kan laten zien wat en wanneer er iets misgaat voor een gebruiker. Wat is de grootste fout die je niet wilt zien? Die beruchte 404 pagina’s.
5. Gemiddelde tijd op pagina
Wat een geweldige manier om de interactie van klanten op een specifieke pagina te meten. Met deze statistiek kan Analytics de best presterende pagina’s meten met de slechtste, zodat u kunt zien waarom sommige pagina’s goed presteren en waarom andere niet.
Hier bij Klazinamedia streven we altijd naar meer dan 1 minuut 30 seconden, omdat we met deze hoeveelheid tijd gerust 3 dingen kunnen aannemen:
- Bezoekers zijn actief bezig met onze inhoud en klikken niet meteen af
- Ze scrollen een pagina naar beneden en klikken niet van de site af
- Ze hebben oprechte interesse in Klazinamedia
Wil je de snelheid van jouw website controleren maar vooral ook optimaliseren? Stuur ons dan een bericht en wij gaan hiermee aan de slag.